Afsluiting schooljaar 2016-2017

Afsluiting van het schooljaar

De zomervakantie staat voor de deur! Voor sommige scholen is dit hun laatste week, andere scholen moeten nog één of twee weken. In ieder geval is elke school en elke leerling met de laatste loodjes bezig. Zaken afronden maar ook nieuwe plannen maken. Kinderen zijn al met hun hoofd bij de zomervakantie. Sommige kinderen kunnen niet wachten tot ze vrij zijn, anderen vinden het lastig dat de structuur weg valt. Zelf vind ik het altijd wel weer even fijn om een rustige periode in te gaan. De weken voor de zomervakantie zijn vaak toch een achtbaan. Nog even dit, nog een spoedaanvraag daar… Dan komt de zomervakantie waarbij de cliënten en andere zorgafnemers vaak op vakantie zijn. Dat geeft mij mooi de tijd voor bezinning. Reflecteren op de afgelopen periode, maar ook kijken naar de toekomst. Wat staat er voor volgend schooljaar op de rol?

Hakuna Matata

In sommige jaren is de afronding in één woord samen te vatten: chaos. De gemaakte planning loopt helemaal in het honderd door de alle last-minute aanvragen, die toch echt wel dringend zijn. Of dat bepaalde zaken toch langer duren dan van te voren verwacht was. Dit jaar daarentegen, had ik weliswaar ook last-minute aanvragen zo voor het eind van het schooljaar, maar kon ik dit nog goed inpassen. Met andere woorden: na 7 jaar lang als orthopedagoog met de zomervakanties te maken te hebben gehad, lijk ik nu de goede manier te hebben gevonden! De clou? Veel extra ruimte open houden én…. vooral niet stressen. Relax en alles komt goed. Hakuna Matata. Wie had ooit gedacht dat ik wijsheden uit een Disney-film zou moeten halen?

Aankomend schooljaar

Het afgelopen schooljaar heeft er veel plaatsgevonden. Zo heb ik mijn post-academische opleiding tot Orthopedagoog-Generalist afgrond. Daarnaast heb ik ook flink wat geïnvesteerd in Dysla. Er zijn onderzoeksmaterialen aangeschaft op het gebied van de ego-ontwikkeling en op het gebied de executieve functies. Ook is de website natuurlijk ontworpen en de lucht ingegaan. Aankomend schooljaar zijn er ook wat investeringen noodzakelijk. Zo komt de langverwachte nieuwe WISC eraan. De meest gebruikte intelligentietest (WISC-III) komt met een opvolger, de WISC-V. Hier zijn flink wat veranderingen in doorgevoerd, dus dat wordt nog studeren! Elk jaar probeer ik ook een cursus te volgen. Alhoewel ik wel al een rijtje heb gemaakt met wat mogelijke opties, is het vooralsnog lastig kiezen. Zal ik gaan voor een cursus gericht op het jonge kind? Of toch meer richting autisme? Of zal ik gaan voor behandelingen? To be continued…

Inmiddels zijn de eerste afspraken alweer gemaakt voor het schooljaar. Omdat ik altijd nauw contact onderhoud met scholen, staan die nieuwe afspraken mooi in mijn schoolagenda genoteerd. Een schoolagenda is toch handig, want zo blijf ik goed op de hoogte van alle schoolvakanties en dus van mijn piekmomenten (en rustmomenten).

Dan wens ik iedereen alvast een fijne zomervakantie! Mag iedereen maar heerlijk uitrusten en uitgerust (en vol goede moed aan het volgende schooljaar beginnen! Maar dat duurt nog even…)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*